Pod istim krovom!

3. Smotra Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine

BORAČKO JEZERO ( 19 km od Konjica )

Boračko jezero leži na severoistočnom podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini 397 m. Sa zapada ga okružuju strmi i šumoviti visovi Crne gore (1343 m), a sa istoka Tranjine (1055 m). Basen jezera je nastao u Boračkoj dragi procesom glacijalne erozije.Dugačko je 786, a široko 402 m. Površina mu iznosi 0,26 km². Dužina jezerske obale je 2,4 km. Jezero je najdublje u jugoistočnom užem dijelu oko 17 m, a sadrži približno 2,5 mil.m³ vode, koja je zbog bistrozelene boje prozirna i do 8,3 m. Voda je najtoplija u kolovozu  (oko 25 °C), a najhladnija u siječnju (0 °C).

Boračko jezero dobija vodu od Boračkog potoka i brojnih okolnih izvora, kojih ima i po dnu jezera. Iz jezera istječe Šištica, koja se poslije kratkog toka klisurom dugom 6 km i dubokom 60 m ruši 30 m visokim vodopadom u rijeku Neretvu.

Boračko jezero je sa svoja 4 izviđačka centra ( SIG Zenica – OI „Neretva“ Konjic – OI „Stari Grad“ Mostar – OI „Neretva“ Mostar ) više od 60 godina mjesto okupljanja izviđača i mjesto koje su brojne generacije obilježile refrenom iz jedne popularne pjesme „ … tamo gdje ljubav počinje…“

PROGRAM NA SMOTRI         

„Program smotre je osmišljen u nekoliko programskih paketa sa naglaskom na komponente: sigurni od nasilja, zaštita životne sredine, mirovno obrazovanje, rad sa drugima i rad za druge. Smotra je osmodnevni boravak u prirodi čiste strane mladosti u „hotelu sa milion zvjezdica“, kroz koji ćete steći vještine, iskustva i prijateljstva za cijeli život. Sudionici će zajedno sa našim timom smotre imati priliku raditi u mješovim grupama, raditi jedni sa drugima i raditi jedni za druge tijekom ovog kampa, te upoznavati interkulturalnu dimenziju izviđaštva kao snagu za budućnost.“

Aktivnosti će se svakodnevno održavati u jutarnjem i popodnevnom terminu na različitim lokacijama. Naši voditelji će sudjelovati na aktivnostima skupa sa članovima koji će biti pod stalnim nadzorom kao i na našem logoru.Održavati će se i radionice na vodi, a biti će mjesta i razonodu i kupanje. Zajedničke vatre će biti zasigurno nadmoćne sa ovako velikim brojem sudionika.

PREHRANA NA SMOTRI

Prehrana će biti osigurana od strane domaćina u profesionalnoj centralnoj kuhinji, u koju će se odlaziti na obroke po kampovima. Kuhinja će isporučivati tri obroka dnevno, dva kuhana (ručak i večera).

PRIJEVOZ NA SMOTRU, POLAZAK I POVRATAK

Na smotru putujemo posebnim autobusom iz Rijeke u nedjelja 14.07.2024 u 8.00 sati sa parkirališta na Mlaki. Put traje sa stajanjima cca 10 sati, tako da dolazak planiramo oko 18 sati. Predvidjeli smo stati na par lokacija zanimljivih za vidjeti, ali o tome više poslije kad budemo znali točan plan puta. Povratak u Rijeku je predviđen u utorak 23.07.2024. oko 20.00 sati na isto mjesto. U povratku ćemo također stajati na određena mjesta zbog ručka i obilazaka. Nadamo se u dogovoru sa prijevoznikom dogovoru različitim rutama odlaska i povratka.

CIJENA SMOTRE

Cijena smotre je dosta kompleksna te uključuje prijevoz autobusom, sudioničku taksu domaćinima, najam i korištenje kamperske opreme (kreveti, šatori,podmetači), putno osiguranje za sve sudionike, izradu majica riječkog kontigenta, putni troškovi (prehrana po putu, posjete muzejima, tvrđavama, vođeni obilasci…), programski troškovi za radionice i zajednički rad u našoj organizaciji. I tako kad se sve to stavi u tablicu cijena iznosi 320 EUR.

Akontacija od 30 EUR po prijavi se uplaćuje do 30.travnja 2024., a ostatak uplate možete platiti do 08.srpnja 2024. po želji i u ratama.

Cijena je bazirana na bazi 50 sudionika zbog prijevoza. U slučaju manjeg odaziva može doći do manje korekcije.

VAŽNO ::::::::::::::::::::VAŽNO:::::::::::::::::::VAŽNO

PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE

Pošto malo kasnimo u objavi ove informacije, a prvenstveno zbog traženja potencijalnog autoprijevoznika koji je slobodan, moramo se malo požuriti sa prijavama. Naime, do kraja travnja dužni smo potvrditi naš dolazak sa točnim brojem sudionika organizatorima u SIFBiH.

Stoga prijave moramo zaključiti sa 30. travnja 2024. Sama prijava sa sobom nosi i uplatu akontacije koja se prosljeđuje odmah po prijavi organizatorima u visini od 30 EUR.

Prijavljujete se putem ONLINE PRIJAVNICE

RODITELJSKI SASTANAK ( za OI“3.MAJ“)

Ukoliko vam ove prve informacije nisu dostatne, napraviti ćemo u petak 19.04.2024. u 19.30. roditeljski sastanak. Naravno u prostorijama O.I.“3.maj“, Milutina Barača 8.

  • Ne propustite nikako ovu međunarodnu aktivnost
  • Ne zaboraviti napraviti prijavu do 30.travnja 2024.
  • Ne zaboravite roditeljski
  • Moguće pratiti i nove objave (biltene) domaćina na njihovim facebook i web stranicam (Savez izviđača federacije Bosne i Hercegovine)
  • Osim Odreda „3.maj“ i Odreda „Sjever-jug, na Smotri će sudjelovati još dvije udruge iz Slavonije, puno hrvatskih programskih volontera, te mnogi sudionici iz zemalja Europe.